top of page

Materialer og metode

Saueskinn

De fleste saueskinnene som brukes i produktene jeg lager er fra norske sauer, og er beredt (garvet) ved Granberg garveri i Ølensvåg. Unntaket er skinn fra svenske gotlandsfår og leicesterfår, samt noen av skinnene fra norsk pelssau, som beredes i Tranås i Sverige.

Sauerasene jeg bruker mest:

  • Norsk kvit sau (NKS) er en samlebetegnelse for flere av crossbred-rasene og utgjør hovedtyngden (om lag 70 %) av sauerasene i Norge. Innenfor denne betegnelsen finner vi blant annet dalasauen, ryggja og steigar, og krysninger av disse. Ulla er fyldig og har god spenst. Oftest er sau av denne rasebetegnelsen kvit, men brune/svarte forekommer også. Skinn av NKS egner seg godt til skinnfellsøm og småsøm av saueskinn.

 

  • Norsk pelssau er en kryssing av den «gråblå» varianten av spælsau og svensk gotlandsfår. Ulla er glansfull og har god krøll. Fargen er i hovedsak ensfarget grå, og varierer fra ganske lys grå til helt mørk grå. Skinn av norsk pelssau egner seg godt til skinnfell. Uklipte skinn gir en fyldig og lodden fell, mens nedklipte skinn gir fell som egner seg godt til sofaen. Nedklipte lammeskinn av pelssau er veldig anvendelig til småplagg, som lue, votter og tøfler, både til voksne og barn.

 

  • Gotlandsfår er en svensk sauerase med glansfull, silkeaktig dekkull. Den har jevn og kraftig krøll, og ifølge rasebeskrivelsen; jevn farge over hele skinnet. Fargenyansene varierer i hele gråtoneskalaen fra helt kvite, via alle gråtoner til helt svarte skinn. I hovedsak er skinnene av gotlandsfår som jeg bruker, klipt ned til 3 – 4 cm. Jeg bruker dem mest til skinnfeller og babyposer, men noen ganger også til luer, krager og skulderkast.

 

  • Leicesterfår er i utgangspunktet en engelsk sauerase. Den ble importert til Sverige på 1700-tallet, og er der avlet videre på, blant annet krysset med gotlandsfår. Det er spesielt lagt vekt på den helt kvite pelsaktige ulla, som er svært glansfull og silkeaktig med fyldig krøll. Tilgangen på skinn av leicesterfår er svært begrenset, men når jeg får tak i det, lager jeg gjerne mindre skinnfeller eller småplagg som luer, krager og skulderkast.

 

  • Villsau har egentlig rasenavnet, gammelnorsk sau. Den blir også benevnt som steinaldersau, utegangarsau eller ursau. Ulla på villsauen består av kort finfibret bunnull og lengre, grovfibret dekkull. Fargen på ulla varierer fra kvit, via grå og brun, til svart. Ett skinn kan ha spennende kombinasjoner av alle disse fargene, mens andre skinn kan ha mer ensartete fargevariasjoner. Det er vanskelig å finne to like skinn. Villsauskinn egner seg godt til skinnfell, men de er oftest ganske små, så en trenger gjerne mange for å få en stor fell. Nedklipte skinn egner seg også godt til skinnposer, luer, votter og tøfler.

 

  • Spælsau er etterkommer etter den gamalnorske sauen. Ulla på spælsauen har en dobbel karakter med forholdsvis kort, finfibret bunnull og lang, glatt, grovere dekkull. Ulla varierer fra fin og glansfull til grov og matt. Den mest vanlige fargen på spælsauen er hvit, men det finnes også svart, brun og en «gråblå» type. Lammeskinn av spælsau er myk og kan egne seg til småplagg eller små feller. Den grove dekkulla på skinn av voksne sauer gjør at den egner seg best til feller til utendørs bruk, eksempelvis kjørefell til slede eller til sitteunderlag.

 

  • Blæset sau er en norsk sauerase som har størst utbredelse i Rogaland. Ulla ligner kvalitetsmessig på ulla til norsk kvit sau, men fargen er varianter av brun helt over mot svart. Skinn av blæset sau blir flotte brune skinnfeller

 

Dekor

Både skinnfellene og plaggene jeg lager blir ofte dekorert med trykk, påført ved hjelp av trykkblokker spesielt laget for skinnfelltrykk.  Noen ganger blir det meste av skinnet fylt med trykk slik at det det ser ut som en mønstrete flate. Andre ganger bruker jeg ett eller flere symbol som enkel dekor, spesielt på småplagg. Større feller eller sitteunderlag kan også dekoreres på mer tradisjonelt vis, med bruk av symboler som i følge folketroen har stor betydning som beskyttelse mot trolldom, sykdom og ondskap, eller magisk kraft for å gi lykke, grøde og fruktbarhet. Produktene kan også lages uten dekor.

Trykkfargen jeg bruker er lysekte tekstilfarge. Jeg har laget en fargepalett med 16 ulike farger som jeg har laget egne oppskrifter på.

 

Kanting

Noen av produktene blir kantet med farget skinn, gjerne tilpasset trykkfargen hvis produktet er dekorert med trykk.  Skinnet jeg bruker til kanting er oftest svinemokka eller reinmokka. Noen ganger brukes også nappaskinn av lam, geit eller rein, hvis det er nødvendig for å få riktig farge.

 

Lintråd

Alle produktene sys for hånd. Jeg bruker sterk, lett vokset, lintråd til de fleste produktene. Unntaket er noen av babytøflene som sys med perlegarn DMC 5, bomullsgarn. I noen tilfeller kan det også bli brukt ekstra sterk polyestertråd til å feste kantebånd. Det gjelder bare der jeg ikke får tak i lintråd i riktig farge.

 

Impregnering

Dersom ikke annet er avtalt, blir alle produktene impregnert med impregnering fra fiberProTector, for å beskytte mot væske og smuss.

bottom of page